Σάββατο 3 Μαΐου 2008

3.500 θρακιώτες νοίκιαστηκαν για εργασία στο εξωτερικό

Αντιγράφω από την εφημερίδα Μακεδονία



ΡΟΔΟΠΗ 3.500 εργάτες νοίκιασαν τον… εαυτό τους στην Ολλανδία!

Περίπου 3.500 άνθρωποι από τη Ροδόπη εργάζονται στην Ολλανδία ως “ενοικιαζόμενοι” εργάτες, απόρροια της υψηλής ανεργίας και των λιγοστών νέων θέσεων εργασίας που μαστίζουν την περιοχή.


Της Μαρίας Νικολάου

“Η ανεργία στην περιοχή της Κομοτηνής είναι στο 17% και στην επαρχία Σαπών αγγίζει το 45%”, δηλώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγαλιός και σημειώνει ότι ο μηνιαίος μισθός των 680 ευρώ δεν είναι αρκετός για να συντηρηθεί μία οικογένεια, οπότε πολλοί είναι εκείνοι που αναγκάζονται ακόμη και να νοικιάσουν τον εαυτό τους σε διάφορες εταιρείες!”.
“Οι ‘ενοικιαζόμενοι’ εργαζόμενοι είναι ένα φαινόμενο που παίρνει μεγάλες διαστάσεις στην περιοχή μας”, αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, σημειώνοντας ότι τρεις ολλανδικές εταιρείες, (η μια από τις οποίες επιχείρησε να λειτουργήσει στην περιοχή της Κομοτηνής και γραφεία, αλλά αποτράπηκε την τελευταία στιγμή από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο), παίρνουν εργαζόμενους και τους νοικιάζουν σε ολλανδούς επιχειρηματίες θερμοκηπίων. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ο μισθός που εισπράττουν στην Ολλανδία φθάνει τα 1.400 ευρώ, ενώ παράλληλα τους χορηγείται δωρεάν στέγη για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση.
“Είμαστε κατά της ενοικίασης εργαζομένων και ειδικά σε τέτοιου είδους εργασίες που βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία των εργαζομένων”, αναφέρει ο κ. Μαγαλιός, προσθέτοντας ότι οι χώροι των θερμοκηπίων είναι ανθυγιεινοί. Και συνεχίζει: “Έχουμε καταγγελίες ότι δεν δίνονται τα αντίστοιχα ένσημα στους εργαζόμενους καθώς και ότι υπάρχει μαύρη εργασία”.
Τέλος, εκτιμά ότι η αποβιομηχάνιση θα φέρει μαρασμό στην πόλη, συμπληρώνοντας ότι εάν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση “θα φύγει από την περιοχή όλο το εργατικό δυναμικό και δεν θα υπάρχει εισροή χρημάτων”.

ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής προτείνει για ακόμη μια φορά την αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου. “Επιμένουμε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις, να δοθούν κίνητρα στη Θράκη, αλλιώς θα μαραζώσει όλη η περιφέρειά μας”, επισημαίνει ο κ. Μαγαλιός.
Όπως σημειώνει, η αποβιομηχάνιση στην περιοχή συνεχίζεται, καθώς από τα 99 εργοστάσια που λειτουργούσαν παλιότερα στη Ροδόπη τώρα βρίσκονται σε λειτουργία μόνο τα 46 και αυτά απασχολούν λιγότερο του προβλεπόμενου προσωπικό.
“Σύμφωνα με τη γενική γραμματεία της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας από τις 37 νέες βιομηχανίες που ενέκρινε πρόσφατα η γνωμοδοτική επιτροπή. Εμείς θεωρούμε ανέφικτη αυτήν την προοπτική”, κατέληξε ο κ. Μαγαλιός.


Μαι 03, 2008


Εφημερίδα Μακεδονία 3/5/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: