Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό μας αφορούν όλους

  • Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την 31/12/92 που συνταξιοδοτούνται με 35ετία στα 58, αυξάνει το όριο ηλικίας στα 60 προσθέτοντας ένα 6μηνο κάθε χρόνο ξεκινόντας απο το 2013.
  •  Το ισχύον καθεστώς για τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ μέχρι 31/12/92 ήταν σύνταξη στα 57 με 10.000 ένσημα. Ανάμεσα στο 2013 και το 2017 το όριο θα αυξηθεί και θα φτάσει τα 60 χρόνια.
  • Για τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ μέχρι 31/12/92 με ανήλικα παιδια  που μπορούσαν να βγούνε με μειωμένη σύνταξη στα 50, από 1/1/2009 το όριο  ανεβαίνει στα 55
  • Ακολουθεί το πετσόκομα των επικουρικών συντάξεων που σε κανέναν ασφαλισμένο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης. Προβλέπεται στους ήδη συνταξιούχους πάγωνα αυξήσεων στην σύνταξη μέχρι αυτή  με το πέρασμα του χρόνου να φτάσει στα επίπεδα των υπόλοιπων. Ένα παράδειγμα  ασφαλισμένος με συντάξιμες αποδοχές 1.400 ευρώ (μεικτός μισθός) σήμερα παίρνει 560 ευρώ επικουρική σύνταξη από το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ. Το 2013 αυτό το ποσό θα έχει μειωθεί στα 525 ευρώ. Φτάνοντας το 2020 η επικουρική σύνταξη θα βρίσκεται στο μυθώδες ποσό των 280 ευρώ.
  • Το επόμενο μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση είναι η χρήση του καρότου και του μαστίγιου. Δηλαδή απο την μία θα δίνει κίνητρα παραμονής στην εργασία πέρα από την ηλικία συνταξιοδότησης με μπόνους καλύτερη σύνταξη, από την άλλη μειώνει τις συντάξεις και σε όσους θέλουν να  φύγουν με πρόωρη σύνταξη αφού έχει θεμελιωθεί το δικαίωμα και υπάρχουν οι προϋποθέσεις ηλικίας, αυξάνει την  μείωση της σύνταξης από 4.5% που είναι σήμερα στο 6.5% για κάθε έτος διαφορά ανάμεσα στην πρόωρη και την κανονική συνταξιοδότηση. Έτσι λοιπόν αν θέλει κάποιος να αποχωρίσει πχ  στα 60 του από την εργασία και όχι στα 65 θα χάσει το 32.5% της σύνταξης που  θα έπαιρνε αν δούλευε μέχρι τα 65 (5x6.5% = 32.5)
  • Η κυβέρνηση μεριμνεί και για τους ανέργους/εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας διπλασιάζοντας των αριθμό των ενσήμων που απαιτούνται για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (από 50 στα 100)
  • Καταργεί ουσιαστικά τα βαρέα επαγγέλματα ανεβάζοντας το όριο  ηλικίας από τα 55 στα 57 
  • Καταργεί την συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας με 37 χρόνια εργασία καθορίζοντας όριο τα 58 
  • Αλλάζει την  φιλοσοφία του συστήματος. Μέχρι σήμερα το  ασφαλιστικό δεν είναι ζήτημα πρόνοιας (ή, χειρότερα, φιλανθρωπίας). Είναι υποχρέωση των εργοδοτών (που γι’ αυτό χρεώνονται με εργοδοτική εισφορά), του κράτους (που γι’ αυτό χρεώνεται με κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση) και κατάκτηση των εργαζομένων (που γι’ αυτό πληρώνουν εργατική εισφορά). Το παραπάνω έρχεται να ανατρέψει το "Ταμείο Αλληλεγγύης" που θα μεταφέρει της ευθύνες της στους εργαζόμενους και ταυτόχρονα για να χρηματοδοτηθεί θα πάρει το 10% της περιουσίας διαφόρων ταμειων, ποσοστό από το ΦΠΑ (άρα και αύξηση του φόρου), ποσοστό αποκρατικοποιήσεων. Αλήθεια, όταν ανοίξει ο «κουμπαράς», τι θα βρούμε μέσα; Μήπως ομόλογα 25ετίας με δομημένους ή σύνθετους όρους που θα εξαερώνουν κάθε προσδοκία;

  •  

Δεν υπάρχουν σχόλια: