Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Κοίτα ποιος μιλάει



Πρόσφατα η εφημερίδα Απογευματινή στο πόλεμο εντυπώσεων για το όνομα που πρέπει να έχει η Δημοκρατία της Μακεδονίας, προχώρησε σε δημοσίευση μια φωτογραφίας που δείχνει εθνικά Μακεδόνες σε κάποιον ναζιστικό εορτασμό. Το δημοσίευμα καλούσε τον διαπραγματευτή για το "Σκοπιανό" Νίμιτς να δει το ντοκουμέντο και να ανακαλύψει ποιους ανθρώπους οφείλει να ευνοήσει κατά τις διαπραγματεύσεις, τους "Σκοπιανούς" ή τους συμμάχους (πάντα) Έλληνες.

Ευτυχώς που ο κ Νίμιτς δεν ασχολείται με τέτοια πράγματα, αν ασχολιόταν το σίγουρο είναι ότι θα έχανε τα αυγά και τα πασχάλια τόσο για τους συμμάχους Έλληνες όσο και για τον εξωτερικό παράγοντα (κυρίως Αγγλία και λιγότερο ΗΠΑ) της εποχής που ερευνά η Απογευματινή.

Επιγραμματικά

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα οι κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν στην ίδρυση των ταγμάτων ασφαλείας που σκοπό είχαν τις πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ήταν μια προσπάθεια των γερμανικών δυνάμεων να χρησιμοποιήσουν τα ατικομμουνιστικά σύνδρομα μερίδας του πληθυσμού με σκοπό τον περιορισμό της επιρροής του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και την οικονομία γερμανικού αίματος από την άλλη.
Μετά την απελευθέρωση όλοι αυτοί οι συνεργάτες του ναζισμού επάνδρωσαν τον κρατικό μηχανισμό, υπηρεσίες, στρατό, αστυνομία. Οι απόγονοί τους αποτέλεσαν τα πολιτικά τζάκια που διευθυναν την Ελλάδα μετά την απελευθέρωση και σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.
Τρανταχτά παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις της οικογένειας Ράλλη που ο Ιωάννης Ράλλης διετέλεσε κατοχικός πρωθυπουργός, η οικογένεια Έβερτ που ο πατέρας(Άγγελος Έβερτ) του σημερινού βουλευτή της ΝΔ διετέλεσε αστυνομικός διευθυντής Αθήνας όλη την περίοδο της ναζιστικής κατοχής και ακολουθούν πολλά μικρά κεφάλια απλών βουλευτών της ΝΔ όπως ο Παπαδόγκωνας Διονύσιος πατέρας του γνωστού βουλευτή της ΝΔ που διετέλεσε ταγματασφαλίτης κοκ

Τα παραδείγματα πραγματικά είναι αμέτρητα, περισσότερα μπορεί να μάθει όποιος ενδιαφέρεται στο βιβλίο του Τάσου Κωστόπουλου  Αυτολογοκριμένη Μνήμη - Τάγματα Ασφαλείας και Μεταπολεμική Εθνικοφροσύνη. Το βιβλίο υπάρχει και σε σκαναρισμένη pdf μορφή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: